Jobbet, facket och folkrörelselinjen
Artiklar & frågor
-Erfarenheter från Scania
-Vardagsmotstånd
-Första jobbet
-Petad programmerare
-Dölja fackligt medlemskap?
 

Första jobbet

Hej, jag är en tjej som jobbar på en hamburgerrestaurant. Det är mitt första jobb. Ibland är det för få som jobbar och då är det stressigt. En annan sak är att tjejerna nästan alltid får stå i kassan och killarna får stå bakom och göra hamburgarna. De flesta killarna tycker att det är orättvist. Jag skulle vilja stå bakom också fast en del av tjejerna vill inte det.
Och så undrar jag om jag får jobba 9 1/2 timmar en dag i veckan om jag jobbar kortare en annan dag. Mitt schema är så. Man blir rätt trött. En kompis mamma sa att man inte får jobba 9 1/2 timmar när man är 16 år. Jag jobbar 40 timmar i veckan. Jag är inte med i facket, ingen är det och de flesta jobbar inte så länge här.
Lusen


Hej Lusen!

Jag tycker att du och de andra ska försöka prata ihop er om hur ni vill ha det.

Jag tror att de flesta tycker att jobben borde fördelas rättvist, alltså att man får turas om i kassan och bakom, om ni tar er tid att snacka igenom det. Sen kan ni tillsammans framföra det ni vill till chefen.

Likaså borde ni tillsammans snacka med chefen om att ni inte vill vara för få som jobbar. Stress är farligt i längden, man blir sjuk av det och dessutom ökar risken för olyckor.

Ibland får man igenom saker oväntat lätt om man visar tydligt att man är överens om vad man vill. Men man ska också vara beredd på att chefen kan bli sur och på olika sätt försöka ”straffa” dem som klagat. Men han får inte in några pengar utan er, så han borde lyssna på vad ni har att säga.
Ni har rätt att yttra er och ställa krav! Och bästa skyddet är att ni håller ihop.

Det är klart att det vore bra om ni alla gick med i facket. (Hotell och Restaurantanställdas förbund.) Då kan ni få veta mer om vad som står i avtalen för dem som jobbar på restauranter. Det är sånt som arbetare före er har slagits för. Om ni inte är med i facket och håller på avtalen så sabbar ni det som de kämpade för.

Men - räkna också med att facket kan vara trögt och byråkratiskt! Ni kanske kommer att bli lika irriterade på facket som på besvärliga chefer!
Det är jätteviktigt att ni försöker bygga upp en egen styrka, på det sättet kan ni göra både jobbet och facket bättre.

En av de första striderna jag var med om, var när vi upptäckte att de som sommarjobbade på bageriet hade olika lön fast de stod bredvid varann och gjorde samma jobb. Vi som jobbade på bandet gick upp tillsammans och krävde att alla skulle få samma grundlön, och vi fick igenom det.

(I den frågan hade vi inte kunnat få hjälp från fackförbundet, för det var inte så att arbetsgivaren bröt mot någon regel. I avtalet för bagerier fanns det olika löner för 16-åringar, 17-åringar och 18-åringar. Men vi tyckte det var orättvist och vi fick igenom en ändring. Några år senare skrev vi in i ett lokalt avtal att alla skulle ha samma lön om de gjorde samma jobb.)

Att många hos er bara jobbar en kortare tid är förstås ett problem. Det kan vara svårt att hinna komma överens och att fullfölja saker. Och den som kommer alldeles ny är ofta glad att ha fått jobb och vill inte börja ”bråka” det första han/hon gör. Det får man ta hänsyn till. Men ni kan ändå försöka se till att de nya kommer med i gänget, så att ni kan hålla ihop.

Arbetstiderna då? Din kompis mamma har rätt. Den som är 16 får jobba högst 8 timmar på en dag. Men det är inte du som begår något brott, det är chefen. När han anställer 16-åringar så ska han veta vilka regler som gäller.

Jag har lagt in information om regler för minderåriga i Juridiska hörnet!

Lycka till och hör gärna av dig igen! Jag kommer gärna och snackar med er om ni vill rådgöra.
FrancesÅTER till bidrags-listan
Utskriftsvänligt format
  Artiklar & frågor
-Erfarenheter från Scania
-Vardagsmotstånd
-Första jobbet
-Petad programmerare
-Dölja fackligt medlemskap?