USA-imperialismen
 
  Kuppen mot Mossadeq  
  Kuppen 1953

Shahen av Iran övertalades att försöka avsätta Mossadeq i augusti 1953, men misslyckades och flydde landet. Som svar organiserades en massdemonstration till stöd för premiärministern, dit CIA skickade provokatörer som kastade sten på präster och moskéer för att stämpla regeringen som antireligiös.

Tre dagar
senare organiserade CIA en demonstration för shahen, dit de fick ett par hundra demonstranter, bland annat genom att dela ut sedlar i tåget. Med hjälp av en gangsterledare, Shabaan Bimogh, orsakade de så stor tumult i Teheran att regeringen helt kollapsade.

Omkring 300 personer dödades i de stridigheter som bröt ut. Armén fann sig plötsligt vara mycket väl omhändertagen av amerikanerna, som gav dem allt från filtar till vapen. Efter nio timmar strider hade de shahtrogna delarna av den tagit makten.

« Sid 3/5 Nästa »
--------------------------------
Senast ändrad 2001-06-02 - Utskriftsvänlig sida
 
"Det är möjligt att Tudeh skulle ha kunnat vända utvecklingen mot rojalisterna ... Men av något skäl förblev de helt utanför konflikten."
Kennett Love, journalist vid New York Times
"Min egen gissning är att Tudeh hölls tillbaka av den sovjetiska ambassaden, på grund av att Kreml under tiden närmast efter Stalins död inte ville ta på sig ansvaret för några konsekvenser ... [av] en kommunistkontrollerad regim i Teh
Kennett Love, journalist vid New York Times