Jobbet, facket och folkrörelselinjen
Artiklar & frågor
-Petad programmerare
-Dölja fackligt medlemskap?
-Mega - första ronden
-Mega - andra ronden
-Mega - tredje ronden
 

Mega - tredje ronden

Tisdagen den 19/11 tecknades kollektivavtal mellan Michael Colven och Handels för de anställda på NK Megastore, Pub Megastore och Megastore i Tumba.

De anställda i dessa butiker stod alltså på sig trots Colvens grova metoder.

Förhoppningsvis har solidariteten från utomstående hjälpt till, både genom att uppmuntra de anställda i butikerna och genom att göra klart för Colven att hans agerande skulle stöta på vidare och hårdare motstånd än han tänkt sig.

Man kan också hoppas att detta bromsar andra arbetsgivare som säkert skulle följt i
Colvens spår om han lyckats med sina planer.

Men Colvens varsel om uppsägning av 20 av de 26 anställda på Mega Skivakademien - de som gick spetsen för kravet på kollektivavtal i hans butiker - ligger fortfarande kvar.

På måndag 25/11 ska Colven informera sina anställda om planerna.

Klubbstyrelsen på Stockholmsbagarn har beslutat ge Colven "en positiv liten tankeställare" inför måndagen och har idag skickat följande mejl till info@mega.se och stockholm@handels.se:

En liten hälsning från oss konsumenter!

Vi är mycket glada att få höra att kollektivavtal nu har tecknats på NK Megastore, Pub Megastore, Megastore i Tumba, liksom tidigare på Mega skivakademien.
Vi hoppas nu att Michael Colven ger fortsatt anställning till de anställda på Skivakademien och i övrigt agerar med respekt för sina anställda och deras fackliga och mänskliga rättigheter.

Om så sker, så kan vi verkligen rekommendera våra medlemmar och andra människor att handla i Colvens butiker!

med vänlig hälsning

klubbstyrelsen på Stockholmsbagarn/Skogaholms BrödKommentar i efterhand 2003-03-01:

Efter ytterligare några svängar kröp det fram att Colven aldrig hade varslat till länsarbetsnämnden om uppsägning av de 20. Det hade tydligen bara varit ett tomt hot - eller ett reellt hot som han inte vågade fullfölja.

Uppsägningar kan förstås komma ändå, längre fram. Men det viktiga är att andra arbetsgivare såg att det inte höll att bära sig åt som Colven gjorde.

Efter Megastriden stod en annan skivbutikskedja på tur (Mix skivor). De anställda krävde avtal. Och ägaren av Mix skivor skrev på utan krångel.


FT
Utskriftsvänligt format
  Artiklar & frågor
-Petad programmerare
-Dölja fackligt medlemskap?
-Mega - första ronden
-Mega - andra ronden
-Mega - tredje ronden