Arbete
Asien
Atomvapen
Bibeln
Borgerligheten
Brott och straff
Demokrati
Ekonomi
EU och EMU
Fackföreningar
Faktabetonade
Fascism
Feminism
Folkpartiet
Hatet mot upprorsmakarna
Historia
Högerns historia
Homofobi
Ideologier
Ideologiproduktion
Imperialism
Internationella högerspöken
Japan
Kalla kriget
Känt folk talar ut
Klassamhället
Kolonialism
Konflikter
Könsmaktsordningen
Könsroller
Krig
Krigsförbrytelser
Krigspropaganda
Kristdemokraterna och centern
Kritiskt tänkande
Kultur
Kungahuset
Kunskap
Latinamerika
Människosyn
Marx
Media
Mellanöstern
Militarism
Miljö
Moderaterna
Moral och moralism
Nationalism
Organisering
Överklassen
Övriga
Pengar och rikedom
Perifera
Plundringen
Rasism
Rättigheter
Regimerna i Syd
Reklam
Religion
Säga som det är
Sanningssägande borgare
Socialdemokratins sämre sidor
Socialism
Solidaritet
Staten
Tortyr
USA
Wallenberg
Yttrandefrihet

 
 

Känt folk talar ut

This troubled planet is a place of the most violent contrasts. Those that receive the rewards are totally separate from those who shoulder the burdens. It is not a wise leadership.
Mr. Spock of "Star Trek" (describing Ardana, where the rulers live in luxury in a cloud city above miners working in misery)

Jag började med en enormt idealistisk världsåskådning. Nu är jag marxist. Det gör att jag ser helt andra kopplingar till djurförtrycket. Och andra lösningar. Man ser på djur och konstaterar att de behandlas ju för jävligt, men så ser man sig omkring och upptäcker att människor behandlas nästan lika jävligt. Det är något som vuxit fram hos mig. Det kom med tiden.
Dennis Lyxzén, RefusedMagnus Linton: Veganerna, Atlas förlag 2000

Det sker mycket i USA och resten av världen, som till exempel protesterna i Genua och Seattle, där unga människor ställer sig i frontlinjen. Dessa ungdomar drivs av något som är större än dom själva. Jag tror att det skulle vara enormt utvecklande med en revolution i USA, vi skulle behöva det.
Sean Penn

Det stämmer, jag är någon sorts frihetlig socialist
Hans AlfredssonDN 010114

We are now making demands that will cost the nation something. You can't talk about solving the economic problem of the Negro without talking about billions of dollars. You can't talk about ending slums without first saying profit must be taken out of slums. You're really tampering and getting on dangerous ground because you are messing with folk then. You are messing with the captains of industry. ... Now this means that we are treading in difficult waters, because it really means that we are saying that something is wrong ... with capitalism ...
There must be a better distribution of wealth and maybe America must move toward a Democratic Socialism.

Martin Luther King

For seven and a half years I've worked alongside President Reagan. We've had triumphs. Made some mistakes. We've had some sex ... uh... setbacks.
George Bush SrPetras, Ross & Petras, Kathryn: "The 776 stupidest things ever said", Doubleday 1993,  ISBN 0-385-41928-7

The worker will overthrow absolutism and lead the proletariat to a victorious communist revolution, resulting in socio-economic paradise on earth. It's common sense, really.
Anya, Buffy the Vampire Slayer

Det här bandet är arbetarklassens seger över borgarbrackorna!
Jocke Berg, Kent, under en konsertAftonbladet 000428

500 hamnarbetare i Liverpool sparkade sedan 1995
Texten på den T-shirt fotbollsstjärnan Robbie Fowler hade under sin officiella tröjan och visade upp direkt efter ett mål i mars 1997. UEFA tvingade honom att böta 2000 schweiziska franc för händelsen.Naomi Klein: "No logo", Ordfront förlag 2001, s 217f

Om man säger att man är feminist tycker folk att man är manshatare. Men jag tycker att alla som inte är dumma i huvudet borde vara feminister.
Alexandra DahlströmAftonbladet 990306

As I was walking I saw a sign there
And on that sign it said "no trespassin'"
But on the other side it didn't say nothin'
That side was made for you and me

Woody Guthrie, ur This land is your land

Jag tror också på någon slags socialism. Och jag tror att den kapitalism som grasserar i världen idag förtrycker människor i mycket högre utsträckning än den frigör.
Lukas MoodyssonETC #2/2001

...man får faktiskt komma till en punkt där man inser att endera kan det vara fördjävligt eller så kan det vara riktigt fördjävligt.
Timbuktu om varför han uppmanar folk att röstaDirekt Aktion / Aftonbladet 020618

Det finns bara ett sätt att visa att man är kompisar på. Vet ni hur man gör? Man sträcker upp en knuten näve och sjunger Internationalen.
Martin "du är så yeah yeah, wow wow" Svensson live i P3 1999.P3 Live 990913

You can't really speak your mind and if you do you're investigated.
Morrissey comments on why England and America aren't really democratic countries, after being questioned by the FBI and British Intelligance because of his criticism of those governments"Morrissey quizzed by FBI", http://contactmusic.com 060223

Det där jävla Irakkriget kanske.
Jocke Berg, sångare i Hardcore Superstar, på frågan om det finns nåt de skulle vilja ändra på P3 Sommartoppen, sänt från Sollefteå, 030719

Det är alltid personalen, med sina egna små ambitioner och drömmar, som är belastningen för ett företag.
Percy Nilegård, fiktiv managementkonsultTV-programmet "Percy Tårar", avsnitt 3

Min far var värsta moderatkommunalrådet i Sigtuna och jag gör fortfarande revolt mot honom. Dessutom har jag bott i USA ett par gånger och sett att det samhället inte fungerar. Jag blir ledsen när politikerna säljer ut det svenska välfärdssystemet.
Henrik Schyffert om varför han röstar på vänstern eller socialdemokraterna

Om man inte har ett fint och välutvecklat språk dömer folk ut en. Och är man för verbal tror de att man är bättre än man är. Det vill jag inte heller. Jag är och vill vara en arbetarklasstjej. Ibland är det skönt att säga 'suga röv', för att det sticker i ögonen på folk.
DilbaDN 990321

Tror inte på: kapitalism
Kör: BMW

Robyn, intervjuad i tidningen KupéSvD 990508

Ibland är jag anarkist. Ibland är jag socialdemokrat. Däremellan ungefär finns vänsterpartiet. Jag ska nog rösta på dem. Men jag tror att riksdagsvalet handlar om vem som har det bästa plåstret, inte vem som ska bota sjukdomen. Vår värld är en oerhört orättvis plats. Det kommer inte att förändras av riksdagsvalet. (Fast det är viktigt med plåster, kanske.)
Lukas Moodysson om hur han ska rösta i riksdagsvalet 2002Chat på aftonbladet.se 020830

Det låter fel att säga att jag är intresserad av feminism. Jag är feminist. Det är ingenting jag vill behöva försvara hela tiden. Det är så självklart, egentligen. Mannen är norm och kvinnan är undantaget, det går inte att komma ifrån. Titta på den medicinska forskningen som i tusentals år varit baserad på män. Eller hur tjejer behandlas i skolan.
Nina Persson från Cardigans

Jag tror på revolution, men det betyder inte att jag tycker att man ska knacka in pannbenen på varandra, utan på en snabb förändring.
Jerry Williams

Det är också ett slags politiskt statement.
Henrik Schyffert om att vara född 1968

SAF har ju manipulerat politikerna så att de pratar i terminologi... avkastning, utdelning, marknaden, satsa på dig själv... Man kan ju inte mäta människor på det sättet. Antingen skrattar man eller också tycker man att det är tragiskt att jag står på scen och pratar om kärlek i procent.
 Jag blir så förbannad när någon på en fest, i gemena mans rums, kan säga 'Ja, det är ju ekonomin som styr'. Det är fan inte ekonomin som styr! Det är alltid människors syn på vad som är viktigast som styr. De som påstår att ekonomin styr avsäger sig ansvaret. Det finns massor av rättigheter, som människor har kämpat för det här seklet.

Carl-Einar Häckner

Why we divided the world into left and right was because we found through our experience that there are basically two kinds of people: There are those people who care, about their families, about their jobs, about their communities, about the environment and about the planet. And then there's the other lot who don't give a shit about anything except their own, selfish greed.
Billy Bragg

Det här är för alla revolutionärer, med fötterna på jorden och näven i vädret.
FattaruFrån CD:n Fatta eld

Jodå, jag tror än idag på nån slags socialism.
Kjell Alinge, radiopratareETC #2/2001

Löntagarfonderna var en underbar sak. Man tog från företagarna och gav till arbetarna.
Janne Kask

Jag är uppväxt med en fri syn, min mamma är vänsterpartist, kommunist, feminist. Vi har alltid pratat om kärlek mellan tjejer och mellan killar precis som heterosexuella.
Rebecca Liljeberg

I desire the Poles carnally.
President Jimmy Carter's mistranslation in a 1977 speech in PolandPetras, Ross & Petras, Kathryn: "The 776 stupidest things ever said", Doubleday 1993,  ISBN 0-385-41928-7

Om rebellens uppgift är att riva ner det gamla och bereda marken för det nya, då är Noam Chomsky rebellen som aldrig tar paus. Rockmusiken under nittiotalet är försedd med munkorg, och det är ironiskt att det visar sig vara en sextiofemåring som för den genuint upproriska andan vidare.
Bono, sångare i U2

Kvinnor som inte är feminister, fastän vi är gemensamt förtryckta, de gör att jag vill gråta, sparkas och slåss.
Louise Boije af Gennäs

Hey Mr. Pinochet
You've sown a bitter crop
It's foreign money that supports you
One day the money's going to stop
No wages for your torturers
No budget for your guns

Sting, from They dance alone

Det finns ingenting som gör så ont som att bli ratad eller när människor ser ner på en. Det hatar jag. Såna människor som behandlar andra människor dåligt. Dem hatar jag. Dem är jag gärna med och piskar upp hat mot. Mot dem som förtrycker andra människor.
Robert Blom

Ibland blir jag så förbannad och då skriver jag vad jag känner just då. När jag hör att Wallenberg tycker att A-kassan borde slopas så vill jag skjuta den jäveln.
Matti Alkberg i Bear Quartet angående textraden "when you can't afford to live why shouldn't they be dead"

Jag kallar mig inte kommunist längre, det vågar man inte, men faktum är att jag står för precis samma värderingar nu som då.
Claire Wikholm

Om man ser hur samhället fungerar och inte är socialist så är man dum i roten.
Jerry Williams

Vore jag inte kommunist, såsom världen ser ut, vore jag väl imbecil.
José Saramago

Slår man upp feminist i en ordbok står det att det är en människa som jobbar för att kvinnor ska ha lika rättigheter som män i samhället. Den som inte kan ställa upp på det är för fan sjuk i huvudet.
Helena af Sandeberg, skådespelareFittstim

Jag är en del av det socialistiska propagandamaskineriet. Doktor Kosmos är en liten kugge i den ofantliga moraklockan som ska fastställa det den socialistiska rörelsen utgör. Nej en liten mutter är jag.
Doktor Kosmos

Man är så klart feminist. Åtminstone så länge man eller kvinna tänker sig huvudsaken, som är halva makten och hela lönen.
Jan Guillou Aftonbladet 8 mars 1999

Possession is 9/10 of the problem.
John Lennon

This crippling of individuals I consider the worst evil of capitalism. Our whole educational system suffers from this evil. An exaggerated competitive attitude is inculcated into the student, who is trained to worship acquisitive success as a preparation for his future career.
 I am convinced there is only one way to eliminate these grave evils, namely through the establishment of a socialist economy, accompanied by an educational system which would be oriented toward social goals. In such an economy, the means of production are owned by society itself and are utilized in a planned fashion.

Albert EinsteinAlbert Einstein: Why socialism?

Jag vill inte att feminismen ska bli någon saggig och jätteallvarlig sekt som är emot männen. Jag har svårt för särartsfeminister, tantfeminister och livmodersfeminister. Direkt tragiskt blir det när de som gör Vecko-Revyn kallar sig feminister och kör sina bröstspecial och cellulitreportage som bara är på killarnas villkor.
Alexandra DahlströmDN 990319 / ETC 990816

I believe the struggle for financial freedom is unfair
I believe the only ones who disagree are millionaires

Savage Garden, ur hitsingeln Affirmation

Om jag har hundra spänn och är på krogen med en kompis som inte har några pengar då köper vi fyra öl och delar på dem, och så borde det vara i samhället också.
Magnus Carlsson i Weeping WillowsNorrskensflamman 990805

Det säkra är inte säkert.
Som det är förblir det inte.
När de mäktiga talat skall de maktlösa tala.
Vem vågar säga: aldrig?
Vem beror det på om förtrycket fortsätter? På oss.
Vem beror det på om oket bryts sönder? Likaledes på oss.

Bertolt Brecht

Ja, fattigt folk måste alltid slåss mot dom rika för att få lite rättvisa.
Bamse

I berättelsen om Bamse och Kung Krokosmil i nr 5/96, tar Bamse ställning för revolution. På omslags- bilden går det hett till när småmössen störtar kungahuset med Kung Krokosmil i spetsen. Till och med onödigt våld utövas vid sidan av infångandet av kungen. Så går det ofta till när Bamse hjälper de svaga och fattiga i kampen mot de rika och elaka. I Bamses värld är alla rika elaka.
urklipp från Mickelinas Bamsesida (av Jenny Husvall)

I Bamses värld pågår en ständig konflikt mellan arbetarna och kapitalet, som är Krösus Sork personifierad.
Joakim Nilsson i en uppsats om Bamses politiska värderingar.

Jag är socialist, som varje tänkande person,
jag tror på Marx och Lenin och på världsrevolution.
Samtidigt tror jag på kapitalism, i någon mån.
Var skulle annars vanligt folk få pengarna ifrån?

Tage Danielssonur Samlade dikter 1967-1967

Den ende politiska ledaren med kuk i.
Diego Maradona om Fidel CastroAftonbladet 000316