Arbete
Asien
Atomvapen
Bibeln
Borgerligheten
Brott och straff
Demokrati
Ekonomi
EU och EMU
Fackföreningar
Faktabetonade
Fascism
Feminism
Folkpartiet
Hatet mot upprorsmakarna
Historia
Högerns historia
Homofobi
Ideologier
Ideologiproduktion
Imperialism
Internationella högerspöken
Japan
Kalla kriget
Känt folk talar ut
Klassamhället
Kolonialism
Konflikter
Könsmaktsordningen
Könsroller
Krig
Krigsförbrytelser
Krigspropaganda
Kristdemokraterna och centern
Kritiskt tänkande
Kultur
Kungahuset
Kunskap
Latinamerika
Människosyn
Marx
Media
Mellanöstern
Militarism
Miljö
Moderaterna
Moral och moralism
Nationalism
Organisering
Överklassen
Övriga
Pengar och rikedom
Perifera
Plundringen
Rasism
Rättigheter
Regimerna i Syd
Reklam
Religion
Säga som det är
Sanningssägande borgare
Socialdemokratins sämre sidor
Socialism
Solidaritet
Staten
Tortyr
USA
Wallenberg
Yttrandefrihet

 
 

Könsmaktsordningen

Enligt min åsikt har kvinnor rätt att arbeta var de vill så länge middagen står på bordet när jag kommer hem.
John Wayne

Medan genusforskningen problematiserar könet, problematiserade rasbiologin just rastillhörigheten. Och precis som genusforskningen är ett finare namn på ett könsbetingat, alltså sexistiskt, perspektiv, hade rasbiologin också ett finare namn för sig själv: eugenik.
Ledare i Svenska Dagbladet 27 februari 1999

A wife shows respect for her husband's decisions, and by cooperating wholesouled with him to achieve family goals. By fulfilling her Bible-assigned role as 'helper and complement' to her husband, she makes it easy for her husband to love her."
ur "You Can Live Forever in Paradise on Earth", en introduktionsbok från Jehovas Vittnen.

En hona är som en steril man; honan är i själva verket hona på grund av ett slags oförmåga, d v s hon saknar förmågan att 'koka ihop' sperma ur näringens slutprodukt på grund av kylan i sin natur.
Aristoteles

Det är bara en massa kärringar som söker makt. Det är helt enkelt så att kvinnor inte klarar av att samarbeta.
Bert Karlsson, f d partiledare för Ny Demokrati, om Feministiskt InitiativFrån Riksdag & Departement 050919

För de vuxna kvinnornas karaktär och lycka är det av enastående vikt att de tidigt har inövat återhållsamhet. I mycket unga år bör flickor vänja sig vid att bli motsagda.
Hannah More

Någon jävla skillnad måste det finnas ... Den lilla skillnad som finns sätter vi stort värde på!
Gunnar Sträng Aftonbladet 060829

Bland perfekta djur tillhör den aktiva skaparkraften det manliga könet och den passiva kraften kvinnan.
Thomas av Aquino

The price of meat is still three dollars.
Major Frank Steer, the commander of Honolulu's military police in WWII, enforcing a prostitution price cap on the islandKen Mondschein: "A History of Single Life", http://www.nerve.com/regulars/singlelife/001/ 060113

I consider that women who are authors, lawyers, and politicians are monsters.
Pierre Auguste Renoir, French Impressionist painter and sculptorPetras, Ross & Petras, Kathryn: "The 776 stupidest things ever said", Doubleday 1993,  ISBN 0-385-41928-7

Ehuru kvinnornas förstånd säkerligen är mindre lämpligt än vårt för vidsträckta generaliseringar och för långvariga deduktioner eller med ett ord för abstrakt tankearbete, är det däremot vanligen mer böjt för att fatta denna förening av verklighet och nytta, som karakteriserar positivismen. deras förstånd närmar sig i detta avseende mycket arbetarnas.
Auguste Comte, 1800-tal

Brain work will cause her to become bald, while increasing masculinity and contempt for beauty will induce the growth of hair on the face. In the future, therefore, women will be bald and will wear long moustaches and patriarchal beards.
Professor Hans Friedenthal, Berlin university, 1914 on the problems of womens emancipationDon Atyeo & Jonathon Green: "Don

Det är allmänt accepterat att det hos kvinnan finns en intuitiv kraft, en snabb förmåga till varseblivning, och kanske till imitation, mer så än hos män, men några, åtminstone, av dessa gåvor utmärker lägre raser och är därför ett förgånget och lägre stadium av civilisationen.
Charles Darwin

There has been no exclusion. We have simply excluded all the women.
Nicolas Romanoff, descendant of last Czar of Russia Nicholas II, on the meeting to form a family foundationPetras, Ross & Petras, Kathryn: "The 776 stupidest things ever said", Doubleday 1993,  ISBN 0-385-41928-7

What really causes marital abuse is small families. If all women had a lot of brothers, this would never take place.
Charies Poncy, Iowa State Representative (D-Ottumwa) Petras, Ross & Petras, Kathryn: "The 776 stupidest things ever said", Doubleday 1993,  ISBN 0-385-41928-7

Om en man i Amerika så mycket som tittar på en flicka kan han bli tvingad att gifta sig med henne eller betala skadestånd [...] därför skyddar sig amerikanska män genom att bli homosexuella. Kvinnorna i USA är som stridsyxor - de slår hårt mot alla män.
Heinrich HimmlerUtan heder 1999

Feminism encourages women to leave their husbands, kill their children, practice witchcraft, destroy capitalism and become lesbians.
Pat Robertson 1992

Jag är feminist, men vill inte driva de här frågorna så hårt att jag skapar motsättningar i samhället.
Göran PerssonAftonbladet 020124

Det är Handelsgubbarna, de blir helt hysteriska - och de borde vara skräckslagna, det är helt korrekt uppfattat! Tänk om de skulle behöva ta sig in på grund av egna meriter och inte kvoteras in på grund av klass och kön!
Liza Marklund om reaktionerna på hennes bok "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra"ETC #4/2005

Jag tycker att det är apfasoner att skrika och slå i dörrar.
Alf Svensson om att han och hans fru Sonja enligt honom aldrig någonsin har bråkat

Your desire will be for your husband, and he will rule over you.
God, Genesis 2:16

Det skulle sälja om man får se en tjej spela på planen, svettig i det regniga vädret och när hon kommer ut från omklädningsrummet så ser hon alldeles underbar ut.
Lennart Johansson, UEFA:s ordförande, om hur damfotbollen kan marknadsföra sigDagens ETC #50/2005

Så vill vi inte ha det. Kunderna skulle inte hitta. Flickföräldrar går till flickavdelningen och pojkföräldrar till pojkavdelningen.
Rolf Blixt, inköpare på Åhléns, om att blanda leksaker som vänder sig till flickor och pojkarDN 990118

Man måste inte alltid hålla dörrarna öppna för minoriteter. Jag har exempelvis svårt att förstå tjejer som boxas. Varför kan inte tjejer pyssla med sånt som de flesta tjejer ändå gillar i grund och botten.
Richard Fagerlund, ordförande i Svenska ishockeyförbundetFittstim

Feminismen har blivit något av ett modeord för manshatare.
Hans Wrangenberg, MUF-ordförande i Västernorrland. ETC 981213

Jag delar inte feminismens analys av våld i hemmet. Det finns kvinnor som är ragator och kvinnors makt utövas genom manipulation och på ett mer verbalt sätt. Och känner man ofta vanmakt så tar det aggressiva testosteron-adrenalinstinna över, för män har ju svårare att tala om känslor.
Roger Fransson, kd, i Uppsala kommunfullmäktigeTT 990406

Hon hade en svart kort klänning, en orange genomskinlig topp, skor samt behå och trosor påsig.
Andra meningen i Södertälje tingsrätts dom i ett uppmärksammat våldtäktsmål. Ingenstans står det vad våldtäktsmännen hade på sig.Fittstim

Det är ju knappast trygga tjejer med goda hemförhållanden och lysande karriärer framför sig som väljer att vara med i porrfilmer... Jag tror att många har väldigt dåligt självförtroende, kanske därför att de har blivit utsatta för övergrepp som barn. Jag hoppas förstås att de är med därför att de tycker att det är härligt och kul. Men de flesta visar inga känslor alls, vare sig de njuter eller känner sig förnedrade. Det är väl ett sätt att skydda sig.
Jan Hedin, som kallar sig "manssamhällets ställföreträdande kuk"; han är den svensk som har medverkat i flest porrfilmer under 90-taletDN 990217

Om kvinnan alltid är trött när mannen vill älska med henne känner han sig inte bekräftad, bara oälskad. Vet hon hur viktig den bekräftelsen är för honom och deras inbördes relation, kanske hon ibland kan möta honom i ömhet, även om hon just då inte har så stora sexuella behov.
ur boken Leva ihop, utgiven av Folkhälsoinstitutet 1999

Kvinnor vid makten uppträder som manliga förebilder. Jag kan inte se att de har speciella kvinnliga eller feministiska värderingar. Makten korrumperar, och båda könen faller för den.
Simone de Beauvoir

De sovjetiska kvinnorna bör försöka göra sig så tilldragande som naturen och den goda smaken medger. Efter kriget bör de klä sig som kvinnor och uppföra sig som kvinnor... Man bör lära flickorna att bete sig och röra sig feminint och av den anledningen kommer de förmodligen att klä sig i mycket snäva kjolar som tvingar dem att gå graciöst.
Olga Michakova, sekreterare i den kommunistiska ungdomsorganisationens centralkommitté, 1944ur Det andra könet av Simone de Beauvoir

Konkurrensen är det som håller liv i vänskapen mellan män.
Ur tidningen Men's Health