Arbete
Asien
Atomvapen
Bibeln
Borgerligheten
Brott och straff
Demokrati
Ekonomi
EU och EMU
Fackföreningar
Faktabetonade
Fascism
Feminism
Folkpartiet
Hatet mot upprorsmakarna
Historia
Högerns historia
Homofobi
Ideologier
Ideologiproduktion
Imperialism
Internationella högerspöken
Japan
Kalla kriget
Känt folk talar ut
Klassamhället
Kolonialism
Konflikter
Könsmaktsordningen
Könsroller
Krig
Krigsförbrytelser
Krigspropaganda
Kristdemokraterna och centern
Kritiskt tänkande
Kultur
Kungahuset
Kunskap
Latinamerika
Människosyn
Marx
Media
Mellanöstern
Militarism
Miljö
Moderaterna
Moral och moralism
Nationalism
Organisering
Överklassen
Övriga
Pengar och rikedom
Perifera
Plundringen
Rasism
Rättigheter
Regimerna i Syd
Reklam
Religion
Säga som det är
Sanningssägande borgare
Socialdemokratins sämre sidor
Socialism
Solidaritet
Staten
Tortyr
USA
Wallenberg
Yttrandefrihet

 
 

Överklassen

Jag förstår inte det svenska raseriet mot detta vackra land.
Adolf H Lundin, född 1932 och idag huvudägare i Lundin Mining, i början av 1980-talet om sina guldgruveinvesteringar i Sydafrika

When a man has accumulated a sum of money within the law, that is to say, in the legally correct way, the people no longer have any right to share in the earnings resulting from the accumulation.
John D. Rockefeller

Eftersom Karlaplan utgör ett av Stockholms mest attraktiva områden har jag mycket svårt att förstå varför annat än mycket rika människor skall bo där. Fattiga människor skall inte - så vida inte någon ägnar sig åt välgörenhet, naturligtvis - bo i innerstan.
Jacob Rennerfeldt, redaktör för Svensk Linje 1999-2000 Moderaternas databas 010316

Nature still obstinately refuses to co-operate by making the rich people innately superior to the poor people.
Sidney and Beatrice Webb, English social critics (1923)

The point is that you can't be too greedy.
Donald Trump 1987

För att undvika att skuffas omkring av sina fiender måste industrin återta det ansvar för sociala frågor som den ofrivilligt överlät till andra institutioner för hundra år sedan. Om vi inte övertar ansvaret för samhället, kommer samhället att ta över ansvaret för oss.
Gunnar Wessman, då vd för Fortia, 1982Ur ett brev till P G Gyllenhammar 821117 / Mikael Nyberg: "Kapitalet.se", Ordfront förlag 2001, s 128f

Vi i Krupps är inga idealister. Min far var diplomat och vi hade intrycket att Hitler skulle garantera oss en sund utveckling. Och det har han faktiskt gjort. Efter de år han ledde oss kände vi oss alla bättre...
Alfred Krupp, en av de stora tyska industri- och finansmagnaterna

Den moderata politiken ligger närmast min uppfattning och därför vill jag stödja den med ett bidrag då och då. Att föra ut sitt budskap kostar pengar.
Bo Berggren, 66, höjdare i Wallenbergsfären, om varför han regelbundet skänker pengar till moderaterna. Hur mycket vill han inte svara på.Aftonbladet 020827

Jag har flyttat runt hela världen men jag har aldrig stött på en mer kylslagen plats än den här. Här känns allt så oengagerat. Det är liksom för homogent. Här lever man på ärvda pengar, som skapar avstånd eftersom man inte behöver varandra.
Anonym djursholmsbo intervjuad i Situation Stockholm, juli 2002Situation Stockholm #63, juli 2002

Jag tror inte att folk förstår vad vd-löner handlar om.
Michael Eisner, vd för Disney, om kritiken mot hans fleråriga löneavtal på 400 miljoner dollarNaomi Klein: "No logo", Ordfront förlag 2001, s 400f

Att jag kunde åka till New York på filmskola, det är ett tydligt exempel på att min far kan ge mig ett visst försprång. Och det säger jag givetvis inte nej till. Men det är praktiska fördelar som vore helt meningslösa om jag inte åstadkom något på egen hand. Jag vill absolut inte leva som en dryg liten snorunge av pappas pengar.
Max Hult, son till Bertil Hult som äger EF Educations. Familjen Hult hade år 2001 en skattepliktig förmögenhet på 339 miljoner bara i Sverige.Tidningen Lava #3, 2002

Som företagsledare tar jag inte hänsyn till samhällets intressen.
P G Hedström, direktör för Electrolux, när han flyttade jobben i Alingsås till ItalienProletären #36/1998

Ni har varit så duktiga här i Västervik att jag egentligen borde bjuda er alla på champagne. Men istället ska vi flytta tillverkningen till Ungern.
Magnus Yngen, vice VD för Electrolux, till de anställda vid dammsugarefabriken i VästervikTidningen Alla #2/2004

Västra hamnen är inte alls ett segregerat lyxgetto, utan en tillgång för hela Malmö. Att sedan inte alla har råd att bo här är en annan sak.
Olle Berglind, regionchef för byggbolaget NCC DN 021001

Om aktieägarna kan tjäna pengar utan att lägga två strån i kors tror jag att de kan avstå en liten skärv till dem som jobbar hårt för bolagets räkning.
Securitas vd Thomas Berglunds kommenterar i Aftonbladet den bonus på 500 miljoner kronor som han kan få om företagets vinstutveckling håller i sig.

The strikebreaker is the hero of American Industry.
Charles W. Eliot, president of Harvard University

Om vi väntar på att våra regeringar ska göra något får vi vänta länge. man kan inte låta sig bindas upp helt och hållet av politiken. Industrin måste ta initiativet. Det finns ingen annan väg.
Wisse Dekker, styrelseordförande i Philips och från 1988 ordförande i Roundtable of European IndustrialistsMikael Nyberg: "Kapitalet.se", Ordfront förlag 2001, s 157

Jag är aldrig nöjd, men idag är jag glad, sa Hans Dalborg och berättade i nästa andetag att 2 000 tjänster ska försvinna inom de närmaste åren.
DN rapporterar från presskonferensen där Merita-Nordbankens VD Hans Dalborg presenterade den nya storbankens proformabokslut som visade en vinst på 9,2 miljarder kronor.Affärsvärlden 980304

Om man nalkas jobbet med en negativ attityd, frågar man sig 'vad ska jag göra det här för, det får jag ju inte betalt för?', då är man inne i en nedåtgående spiral. Men om man jobbar mer än man får betalt för, då kan man bara lura sig själv och ingen annan.
Jan Ryde, VD och ägare för HästensDN 990116

De rika måste gå i spetsen för en nationell samling där löntagarna ska acceptera fyraåriga avtal om lönesänkningar.
Matts Carlgren, styrelseordförande i Modo, 1982Stefan Koch: "Höger om!", Ordfront förlag 1999, s 77

The rich swell up with pride, the poor from hunger.
Sholom Aleichem

Klassfienden har namn, adress och telefonnummer.
Bertold Brecht

Vad tar du bilder på hela tiden?! Den negativkartan skulle jag vilja se innan den publiceras!
Adam Sundberg, projektledare för City i samverkan, till Situation Stockholms reporter som följde med på en guidad tur de arrangeradeSituation Stockholm, #59, mars 2002

Du ska ha lätt att tala och din svenska ska vara utmärkt. ... Din familjebakgrund ska vara hel. ... Fri från egna och andras åsikter.
Tre krav i en platsannons från företaget Hästens i maj 1996 där man söker sömmerskorDN 990116

Det är så svenskt. Man får inte njuta.
Amelia Adamo om att hon anlitar städhjälp

Det politiska agerandet i denna sak kan ses som en ny yttring av 1968-syndromet. Efter det nu upplösta bandet mellan kyrkan och staten gäller attacken adeln, och nästa steg är en attack mot monarkin och hela etablissemanget här i landet
Friherre Johan Nordenfalk, avgående ordförande i Riddarhusdirektionen, om en riksdagsmotion om att avskaffa adelns sista privilegium - att riddarhusordningen är en del av svensk författningssamlingSvD 011231

This growing manifestation of 'people power' in the raw is definitely not good news for business, particularly if national politicians hesitate in the face of threats or, just as bad, over-react to them…. We need to promote the undoubted benefits we bring, if only because much of the outside world is highly sceptical that they exist at all.
Sir Iain Vallance, president of the CBI in 2001 to its annual dinner

I believe the power to make money is a gift of God.
John D. Rockefeller

Let me tell you about the very rich. They are different from you and me. They possess and enjoy early, and it does something to them, makes them soft where we are hard, and cynical where we are trustful, in a way that, unless you were born rich, it is very difficult to understand. They think, deep in their hearts, that they are better than we are because we had to discover the compensations and refuges of life for ourselves. Even when they enter deep into our world or sink below us, they still think that they are better than we are. They are different.
F. Scott Fitzgerald

They don't suffer. They can't even speak English.
George F. Baer, Railroad Industrialist, answering a reporters' question about the suffering of starving miners

I can hire one half of the working class to kill the other half.
Jay Gould, railroad magnate, before the 1886 strike on his Southwestern system

När jag berättar för kompisarna i New York att jag äger en TV-station och att syrran är utrikesminister, tror de att Sverige är en bananrepublik.
Jan Stenbeck, ägare till TV 3 och bror till utrikesminister Margareta af UgglasAftonbladet 1991 / Affärsvärlden 990623

The more I see of the moneyed classes, the more I understand the guillotine.
George Bernard Shaw

Du ser dem på gatan. Du ser dem på TV. Du kanske till och med kommer att rösta på någon av dem i höst. Du tror att de är människor precis som du. Då tror du fel. Dödligt fel.
Ur trailern till sciencefiction-b-filmen "They live" från 1988Internationalen #27/2002

- Amadeus referensramar är lite annorlunda. De sista månaderna har jag försökt förklara att alla kanske inte åker överallt, att alla inte flyger lika mycket som han. Att de andra barnen kanske inte har varit på Disney World fem gånger. - Det låter som en utmaning? - Ja, det är det ju. Vi var precis på chartersemester till Teneriffa med mina syskon och deras familjer. Vi var fjorton personer allt som allt. När vi sitter där på charterplanet säger Amadeus högt "pappa, vilken färg är det på limousinen som hämtar oss?"
Runar Sogaard om sin son Amadeus i en intervjuDN 021005

Jag tror på Gud. Men det påverkar inte mitt sätt att göra affärer ett dugg.
Storachefen Bo BerggrenSAS kundtidning Scanorama 1995 / Affärsvärlden 990623

Det gällde mer än att rädda liv. Hela rättsordningen stod på spel, ja hela grundvalen för vårt samhällssystem.
Nelson Rockefeller, amerikansk kapitalist, om varför han beordrade ordningsmakten att öppna eld mot fångarna i Atticaupproret 1973. 43 fångar och fångvaktare sköts ihjäl.Mikael Nyberg: "Kapitalet.se", Ordfront förlag 2001, s 79

Ni ska sälja dem för tvåhundra kronor. Så tjänar jag etthundra-åttio kronor på varje cykel.
Krösus Sorkur "Klasstidningen", Bamse nr. 6/98

Jag kommer inte att ha någon kontakt med dem senare i livet så det spelar faktiskt ingen roll.
Johan Wachtmeister, 17-årig elev på Lundsberg, om att inte få kontakt med människor i lägre samhällsklasser Röd Press #3/98

Den kontaktyta man får på Handels är - och så funderar han ett ögonblick - helt outstanding. Helt outstanding.
Rolf Lydahl, ordförande för styrelserekryteringsföretaget CV Board, intervjuad i Handelshögskolans interntidning Minimax #1/99

På Enskilda Gymnasiet arbetar kompetenta och engagerade lärare för att ge våra elever en förstklassig undervisning. Eleverna hos oss vet att de förväntas göra sitt bästa.
Ur Enskilda Gymnasiets hemsida 1999

Vinner man på tips eller lotto blir man precis som högavlönade hockeyspelare närmast hjälteförklarad. Den som skapar en förmögenhet genom företagande betraktas med misstänksamhet. Detta är mer än jantelag. Det är ett trauma och tabu i samhället.
Mats Qviberg VD för investmentbolaget Örebro, god för 400 miljonerDN 981222

Hellre en tom lägenhet än en full hyresgäst.
Arne Bäckman, chef för JM FastigheterAffärsvärlden 980923

Resultatet blev en rad ekonomiska artiklar, däribland en i Månadens Affärer, som skarpt kritiserade Riksbanken och den svenska penningpolitiken. Det hon dock upplevde som smärtsamt var att hon kände och tyckte om personerna på Riksbanken, och bara kunde hoppas på att de skulle kunna skilja sak från person.
Ebba Lindsö, chefredaktör för Affärsvärlden, intervjuad i Handelshögskolan i Stockholms interntidning Minimax #4/1998.

Jag minns en introduktionsföreläsning där föredragshållaren sade att det inte var så hemskt viktigt vad vi lärde oss, utan att det viktiga var vilka vi lärde känna. Min reaktion var att karlen inte var riktigt klok, men senare har det han sade visat sig innehålla en hel del sanning. Det är väldigt många från min handelstid som jag fortfarande har en yrkesmässig kontakt med.
Ebba Lindsö, chefredaktör för Affärsvärlden, om sina studier på HandelshögskolanMinimax #4/1998

Det är dags att börja ta för sig.
Greve Carl Wachtmeister, 23Striptease 961023

Nej, inte makt. Ordet makt har en negativ klang för mig. Däremot har jag inflytande därför att de anställda måste lyssna på mig som vd.
Kajsa Lindståhl, vd för Banco Fonder, på frågan om hon har maktKupé #8/1999

I care not who forms the government of a country, so long as I control the purse strings.
Baron Rothschild, augusti 1984

I'll tell you why I like the cigarette business. It costs a penny to make. Sell it for a dollar. It's addictive. And there's fantastic brand loyalty.
Warren Buffet

I wanted to see whether or not the great Louis XIV style, which I consider the most beautiful style, could work in a modern building. I didn't want to buy old columns, because they're cracked and broken. I waited to have brand-new minted marble columns... I've used all onyx. Onyx is a precious stone, many times more beautiful. I don't believe there is an apartment like this anywhere in the world. The view, the solid bronze window frames, the fountain all brand new and carved. Did you see the way the window shades go up and down, all remote? And they're bulletproof... I don't care about material needs. I could be happy in a studio apartment with a television and a telephone
Donald Trump

Jag vet att jag vid något tillfälle har haft ett par väljare på Strandvägen, men de gav sig aldrig till känna. Så jag vet inte vilka de var.
Marianne Ramström, 'Sveriges ensammaste vänsterpartist', som i valet 1998 kämpat för en fullmäktigeplats i Danderyd. Strandvägen i Djursholm är en av Sveriges mest exklusiva adresser.Affärsvärlden 980923

Snubben behöver en managmentkonsult för att torka sig i röven.
Seriefiguren Rocky om Johan Staël von Holstein

Nu tycker jag att det här är ovanligt konstig humor, om det över huvud taget är humor.
Göran Tunhammar, vd för SAF, kommenterar Robert Nybergs teckningarP1 / DN 000105